Blaty kuchenne to serce każdej kuchni. To na ich powierzchni przygotowujemy posiłki, przechowujemy sprzęty, akcesoria i dekoracje kuchenne, a także patrzymy na nie codziennie. Muszą być więc estetyczne, starannie wykonane oraz perfekcyjnie dopasowane do mebli kuchennych i stylistyki pomieszczenia. Blaty kuchenne na wymiar mogą być stworzone na bazie różnych materiałów – w dzisiejszych czasach najczęściej wybierane są blaty kamienne, z laminatu oraz z drewna.
Blaty kuchenne na wymiar z kamienia naturalnego i konglomeratu
Blaty kamienne kojarzą się z trwałością i wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Do wyboru mamy różne gatunki kamienia naturalnego (m. in. granit, kwarcyt czy marmur) oraz konglomeratu, który jest tworzony z naturalnych surowców, przy zastosowaniu nowoczesnych technologii. Właściwości blatów kamiennych są uzależnione od wyboru konkretnego materiału.
Surowcem, który cieszy się największą popularnością jest granit – wykonane z niego blaty kuchenne na wymiar są wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysokie temperatury, wodę oraz kwasy. Częstym wyborem są także blaty z kwarcytu naturalnego, który wizualnie przypomina marmur, lecz posiada lepsze od niego właściwości użytkowe – jest solidny, odporny na zarysowania, działanie wysokich temperatur, wody i kwasów. Co ważne, kwarcyt naturalny pod względem twardości przewyższa sam granit.
W kuchniach często pojawiają się także blaty kuchenne na wymiar z konglomeratu. Zaletą tego surowca jest przede wszystkim jego nowoczesny wygląd – sposób produkcji konglomeratu pozwala bowiem na uzyskanie stonowanych, jednolitych kolorów oraz idealnej powtarzalności surowca, co jest szczególnie pożądane w nowoczesnych kuchniach. Blaty kuchenne na wymiar z konglomeratu są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a także posiadają właściwości antybakteryjne. Są przy tym lżejsze od standardowych blatów kamiennych, dzięki czemu mogą posiadać większą grubość, często pożądaną w nowoczesnych kuchniach.

Blaty kuchenne na wymiar z drewna i laminatu
Drewno świetnie sprawdza się w kuchniach urządzonych w stylu skandynawskim i prowansalskim. Blaty kuchenne na wymiar wykonane z naturalnego drewna są jednak rzadkością – nie jest to bowiem materiał, który dobrze sprawdzałby się w wymagających warunkach kuchennych. Naturalne drewno jest stosunkowo miękkie i porowate, w czasem może więc pęcznieć lub niszczeć pod wpływem czynników panujących w kuchni. W związku z tym, blaty drewniane są najczęściej zastępowane alternatywnym rozwiązaniem – laminatem.
Blaty kuchenne na wymiar z laminatu mogą do złudzenia przypominać naturalne drewno oraz perfekcyjne naśladować jego kolorystykę i strukturę. Są ekonomiczne w zakupie, estetyczne oraz dobrze przystosowane do użytkowania w kuchni. Z uwagi na szeroki wybór blatów z laminatu, decydując się na ich zakup, warto jednak zwracać szczególną uwagę na jakość wykonania powierzchni roboczej. To od niej w największej mierze zależy bowiem, jak długo posłużą nam blaty oraz czy przez cały okres użytkowania zachowają swoje walory estetyczne.