Kawa – plusy i minusy picia kawy

Kawa – plusy i minusy picia kawy

Dla większości dorosłych kawa jest czymś więcej niż tylko napojem lub gorącym napojem o poranku; to jest jak paliwo, które utrzymuje naładowany akumulator ich ciała! Jeśli Twój dzień nie zaczyna się bez wypicia filiżanki mocnej czarnej kawy zaraz po wstaniu z łóżka, wiesz, co mamy na myśli. Ale czy wiesz, jaki wpływ ma to na twoje ciało?

Przedawkowanie kawy może być jedną z najczęstszych i najgłupszych rzeczy, które ludzie robią, co może mieć wpływ na ich organizmy na dłuższą metę. Wiemy, że nie ma czegoś takiego jak za dużo kawy! Ale to prawda tylko w mediach społecznościowych! Wszystko, co spożywamy, ma wpływ na nasze ciało i zdrowie, dlatego ważne jest, aby pilnować tego, co jemy i pijemy.

Chociaż musisz rozważyć monitorowanie spożycia czarnej kawy wraz z każdą porcją wszystkich napojów zawierających kofeinę, musisz również zrozumieć, że czarna kawa ma szereg korzyści zdrowotnych i skutków ubocznych. Czytaj dalej, aby poznać zalety czarnej kawy.

Wartość odżywcza

Czarna kawa jest przygotowywana z kawy mielonej i wody. Podczas gdy niektórzy ludzie wolą dodawać cukier, mleko lub jedno i drugie do swojej mikstury, większość woli pić napój prosto, bez żadnych dodatków. 
W związku z tym w parzonym napoju nie ma znaczącej ilości makroskładników odżywczych, węglowodanów, białek ani tłuszczu. Zazwyczaj osiem uncji filiżanki czarnej kawy zawiera: 

  • 0% tłuszczu
  • 0% cholesterolu
  • 0% sodu
  • 0% cukru
  • 4% potasu
  • 0% węglowodanów

Korzyści zdrowotne kawy

Jeśli kochasz czarną kawę, z przyjemnością dowiesz się, że napój ten ma wiele zalet, zarówno dla ciała, jak i umysłu. Omówmy szczegółowo te zalety czarnej kawy poniżej:
Należy pamiętać, że wymienione poniżej korzyści odżywcze czarnej kawy dotyczą 100 ml zwykłej, niesłodzonej czarnej kawy bez mleka. Kawa jest naturalnie bogata w witaminy B-2, B-3, magnez, potas i związki fenolowe. Inne mikroelementy znajdujące się w czarnej kawie to mangan, sód, ryboflawina i niacyna. Zawartość kofeiny w czarnej kawie pomaga zwiększyć czujność i poprawia wydajność, dlatego zaleca się ją przed treningiem. Wreszcie, kawa jest naturalnie bogata w przeciwutleniacze, takie jak melanoidyny.

Sprawia, że ​​Twoje Serce jest silniejsze

Jedna z zalet czarnej kawy zawiera przeciwutleniacze i pomaga kontrolować ciśnienie krwi . W kilku badaniach stwierdzono również, że regularne spożywanie jednej lub dwóch filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia dolegliwości związanych z sercem.

Zwiększa Twoją pamięć

Uważa się, że czarna kawa ma wspaniałe właściwości, które z czasem pomagają poprawić pamięć . Pomaga również zapobiegać chorobom związanym z pamięcią. 

Korzyści zdrowotne czarnej kawy

Profilaktyka choroby Alzheimera

Choroba Alzheimera dotyka głównie osoby starsze, zwykle powyżej 65 roku życia. Jedna z zalet czarnej kawy może pomóc zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera.

Zmniejszone ryzyko raka

Według niektórych badań kawa może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, takie jak rak wątroby, rak okrężnicy i rak piersi. Kawa pomaga w redukcji wewnętrznego stanu zapalnego.

Zarządzanie cukrzycą

Wiele badań sugeruje, że picie czarnej kawy może pomóc w skutecznym zwalczaniu ryzyka cukrzycy. Kawa może pomóc w zwiększeniu produkcji insuliny w organizmie, co może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi.

Korzystny dla zdrowia wątroby

Wątroba jest ważnym narządem, który jest niezbędny do utrzymania naszego organizmu w zdrowiu. Korzyści z czarnej kawy obejmują redukcję szkodliwych enzymów wątrobowych znajdujących się we krwi. Według niektórych badań kawa może pomóc zmniejszyć ryzyko raka wątroby, stłuszczenia wątroby, zapalenia wątroby i marskości wątroby.

Niewiele osób zna tę niesamowitą zaletę picia czarnej kawy . Czarna kawa utrzymuje wątrobę w zdrowiu . Pamiętaj jednak, że ilość i poziom spożycia decyduje o wpływie kawy na nasz organizm. Regularne spożywanie czarnej kawy może pomóc w  zapobieganiu rakowi wątroby, stłuszczeniu wątroby, zapaleniu wątroby, a także alkoholowej marskości wątroby, ponieważ czarna kawa obniża poziom szkodliwych enzymów wątrobowych.

Utrzymuje Twój żołądek w czystości

Ponieważ kawa jest napojem moczopędnym , im więcej jej wypijesz, tym częściej będziesz sikać, ponieważ wypłukuje bakterie i toksyny z organizmu. Pomaga to w utrzymaniu żołądka w czystości i zdrowiu.

Bogaty w przeciwutleniacze

W czarnej kawie znajduje się kilka bogatych przeciwutleniaczy, które zwiększają obiecywane korzyści zdrowotne. Zawiera potas, magnez, witaminę B2, B3 i B5, a także mangan.

Pomaga w utracie wagi

Jedną z kluczowych zalet czarnej kawy jest szybka utrata masy ciała, dzięki czemu możesz ćwiczyć więcej, jeśli masz ją na kilka minut jako przedtreningówkę. Czarna kawa pomaga również przyspieszyć metabolizm o około 50 procent. Spala również tłuszcz w brzuchu, ponieważ jest to napój spalający tłuszcz. Stymuluje również układ nerwowy, który sygnalizuje organizmowi rozkład komórek tłuszczowych i wykorzystanie ich jako źródła energii w przeciwieństwie do glikogenu.

Skutki uboczne kawy

Omówiliśmy  zalety czarnej kawy  i to, jak pomaga w utracie wagi, ale czy to wszystko jest dobre? Czy nie ma skutków ubocznych? Szczerze mówiąc, nadmierne spożycie czarnej kawy powoduje skutki uboczne , które wymieniono poniżej: 

  • Nadmierne spożycie czarnej kawy może prowadzić do uwolnienia wysokiego poziomu hormonów stresu w organizmie. Może to powodować stres i niepokój , a także nerwowość i roztrzęsienie po wypiciu zbyt dużej ilości czarnej kawy.
  • Picie dużej ilości czarnej kawy może powodować zaburzenia snu i może również wpływać na cykl snu organizmu. Dietetycy zalecają unikanie picia kawy przed snem .
  • Bogata w kwasy i kofeinę czarna kawa może powodować problemy z żołądkiem , a także powodować kwasowość, kołatanie serca , a nawet zaparcia.
  • Kiedy w twoim organizmie jest nadmierna ilość czarnej kawy, organizmowi trudno jest wchłonąć niezbędne minerały, takie jak żelazo, wapń i cynk.

Rozwiązanie

Każdy ma inny styl parzenia czarnej kawy dla siebie. Jednak podstawowym i klasycznym sposobem przygotowania czarnej kawy jest mielenie własnych ziaren kawy, które są łatwo dostępne na rynku lub zaufanie do maszyny, która to zrobi. Gdy masz już zmielone ziarna kawy, możesz wymieszać je z gorącą wodą i dodać mleka lub cukru, jeśli lubisz. Koneserzy kawy sugerują jednak, że mielenie ziaren kawy to najlepsza opcja, aby uzyskać idealną mieszankę.

  • Weź 3 łyżki ziaren kawy
  • Zmiel je, aż uzyskasz konsystencję podobną do soli morskiej
  • Zagotuj wodę, ok. 600 ml, w naczyniu lub słoiczku na kawę
  • Dodaj filtr do drippera i napełnij go zmieloną kawą
  • Dotknij powierzchni i wlej do filiżanki
  • Twoja czarna kawa jest gotowa
ggooggllee

Ggooggllee - notoryczny użytkownik google.