Desery w pucharkach z dużą zawartością witaminy C – słodkości, które wzmocnią Twoją odporność!

Desery w pucharkach z dużą zawartością witaminy C – słodkości, które wzmocnią Twoją odporność!

Jesienią i zimą większość z nas cierpi na znaczny spadek odporności. To właśnie wtedy jesteśmy szczególnie narażeni na działanie wirusów i bakterii prowadzących do rozwoju przeziębienia. Odpowiednia dieta stanowi świetną profilaktykę, która pozwala na zachowanie zdrowia przez cały sezon grypowy. Już dziś poznaj nasze inspiracje na pyszne desery, które wzmocnią Twoją naturalną odporność!

Bezowy deser z żurawiną

Żurawina jest jednym z najważniejszych owoców sezonowych. Od wieków znajduje zastosowanie w medycynie tradycyjnej. Współcześnie najczęściej wykorzystywana jest do łagodzenia objawów infekcji dróg moczowych oraz wzmacniania odporności. Wysoka zawartość witamin skutecznie wspiera organizm w walce z sezonowym przeziębieniem. Jednym z ciekawych deserów, który przygotujesz w pucharku, jest słodka beza z kremem mascarpone i kwaskowatą żurawiną.

Na dnie naczynia umieść pokruszone ciasteczka bezowe, na które nałożysz krem waniliowy z mascarpone. Aby go przygotować, połącz schłodzony serek ze śmietaną kremówką oraz cukrem i esencją waniliową. Całość ubijaj aż do powstania zwartej i kremowej masy. Na tak przygotowany krem nałóż dodatkowo konfiturę z żurawiny z dodatkiem soku z pomarańczy. Jeśli wolisz słodsze desery, możesz sięgnąć po dżem z żurawiny z jabłkiem. Całość udekoruj wiórkami z białej czekolady. Deser pięknie będzie się prezentował w eleganckim pucharku – wiele modeli naczyń deserowych znajdziesz na: pucharydeserowe.pl.

Cytrusowy pucharek z malinami

Chcesz przygotować efektowny deser dla swoich bliskich? Postaw na połączenie malin i cytrusów, które słyną ze swojej bogatej zawartości witaminy C. Owoce wyróżniają się znaczną ilością fenoli, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawierają również witaminy B1, B2, B6 i E. Dodatkowo wykazują właściwości antyoksydacyjne, neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników. Jeśli zależy Ci na stworzeniu wyjątkowo zdrowego deseru, cukier możesz zastąpić miodem, który dodatkowo wzmocni Twoją odporność.

Na dnie pucharków umieść pokruszone bezy. Następnie przygotuj krem cytrynowo-pomarańczowy. Zmiksuj schłodzoną kremówkę z serkiem mascarpone, cukrem i domowym curdem, przygotowanym na bazie cytryny i pomarańczy. Krem udekoruj świeżymi malinami. Następnie ponownie nałóż trzy warstwy deseru. Całość świetnie dopełnią prażone migdały.

cytrusowy-pucharek-z-malinami.jpg

Mus z rokitnika

W zimowym jadłospisie nie może zabraknąć musu z rokitnika, który jest prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto pamiętać o tym, że to właśnie rokitnik, obok dzikiej róży, ma największą ilość tego związku. Witamina C jest jednocześnie wyjątkowo silnym antyoksydantem, przez co znacznie wzmacnia odporność naszego organizmu. Regularne sięganie po produkty z wysoką zawartością witaminy C skutecznie zmniejszy ryzyko sezonowej infekcji. Rokitnik działa również pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, stając się ważnym elementem profilaktyki chorób kardiologicznych.

Aby przygotować mus, rozpocznij od zagotowania owoców rokitnika z cukrem aż do popękania owoców. Następnie dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy i gotuj aż do zgęstnienia. Przecier możesz wykorzystać na świeżo lub zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce. Mus podawaj w pucharku na spodzie z pokruszonych ciastek. Całość możesz dodatkowo udekorować domową galaretką z pomarańczy i miodu z anyżem.