Grzyby są częścią diety od wielu, wielu lat i można je spożywać w wielu różnych potrawach. Ale wciąż pojawia się jedno pytanie: Grzyb to owoc czy warzywo, a może nie jest warzywem ani owocem. Co z pieczarkami? Czy pieczarka jest warzywem? A jeśli nie, to…. co to jest?
Prawdopodobnie słyszałeś już wcześniej, że grzyby to grzyby, ale czy to oznacza, że nie jest to warzywo? A może jest to jedno i drugie?
Spis treści
Czy grzyb to warzywo – wersja naukowa
Grzyby są naukowo klasyfikowane jako grzyby. Ponieważ nie mają liści, korzeni ani nasion i nie potrzebują światła, aby rosnąć, nie są prawdziwym warzywem. Tak więc na pytanie czy grzyby to warzywa poprawna odpowiedź brzmi – nie, grzyby nie są warzywami.
Grzyby są zazwyczaj podawane razem z warzywami i od wieków stanowią część ludzkiej diety. Ale choć możemy traktować grzyby tak samo jak warzywa, z botanicznego punktu widzenia nie są one tym samym.
Grzyby są właściwie formą grzybów, pozbawioną cech, które czynią warzywo warzywem. Należą do nich liście, korzenie, nasiona i potrzeba światła. Grzyby nie posiadają żadnej z tych rzeczy.
Czy pieczarka to warzywo
Pieczarki są naukowo klasyfikowane jako grzyby. Ponieważ nie mają liści, korzeni ani nasion i nie potrzebują światła, aby rosnąć, nie są prawdziwym warzywem. Tak więc pieczarki nie są warzywami.
Czy grzyb to warzywo
Czy grzyb jest warzywem odpowiem krótko – tak, grzyby zaliczane są do warzyw.
Ale jak to? Przed chwilą pisałem, że nie pasują i klasyfikacja warzyw ma “wymagania”, których grzyby nie spełniają.
W klasyfikacjach urzędowych grzyb to warzywo. Grzyby zaliczane są do warzyw, technicznie nie są klasyfikowane jako owoce ani warzywa. Należą do własnego odrębnego królestwa. Ale ze względów praktycznych często traktujemy grzyby jako warzywa w kuchni pod względem tego, jak je przyrządzamy.
Grzyby zaliczane do warzyw w klasyfikacjach urzędowych
- pieczarka (Agaricus spp.)
- pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius)
- borowikowate (Boletaceae)
- trufle (Tuber spp.)
- uszak (Auricularia spp.)
- trzęsak (Tremella spp.)
Co jest uważane za warzywo?
Wszystkie warzywa i owoce pochodzą z roślin.
Warzywa mogą być specjalną częścią rośliny, której używa do rozmnażania. Tak jest w przypadku pomidorów, papryki, karczochów, ogórków, bakłażanów, fasoli, grochu i wielu innych warzyw i owoców.
W przypadku innych warzyw jemy całość lub większość samej rośliny, np. z cebulą, szpinakiem, sałatą, kalafiorem czy selerem.
Najważniejszą cechą wspólną wszystkich roślin jest to, że gromadzą energię słoneczną i wykorzystują chlorofil zawarty w ich komórkach do przekształcania jej w energię.
To właśnie chlorofil nadaje większości roślin charakterystyczny zielony kolor.
Co to jest grzyb?
Grzyby nie zawierają chlorofilu. Nie zamieniają światła słonecznego w energię. Zamiast tego czerpią potrzebne składniki odżywcze z martwej i rozkładającej się materii lub z systemu korzeniowego żywych roślin.
Są więc klasyfikowane jako odrębne królestwo życia zwane grzybami. Inni członkowie królestwa grzybów to drożdże i pleśnie.
Grzyby można podzielić na trzy szerokie kategorie:
- Grzyby mikoryzowe tworzą symbiotyczny związek z korzeniami wciąż żywych drzew. Pobierają składniki odżywcze z drzewa, ale również oddają i pomagają stworzyć większy i zdrowszy system korzeniowy dla drzewa. Grzyby w tej kategorii to trufle, kurki i borowiki .
- Grzyby pasożytnicze żyją na żywych drzewach, ale nic nie oddają. Po prostu wydobywają składniki odżywcze z drzewa, aż w końcu umrze.
- Grzyby saprofityczne żywią się materią organiczną, taką jak martwe drzewa po zabiciu ich przez pasożytnicze grzyby, korzenie roślin i opadłe liście. Wyciągają minerały, dwutlenek węgla i inne składniki odżywcze z materii organicznej. Niektóre pospolite saprofity to boczniaki, shiitake.
Grzyby, które jemy, to tylko niewielka część całego grzyba. Pod ziemią lub wewnątrz drzew grzyby zaczynają się jako biały, puszysty system korzeniowy zwany grzybnią.
Stanowi to większość grzyba i większość życia spędza na tym etapie . Grzybnia może pozostawać w ukryciu przez lata, aż wilgotność, temperatura i inne czynniki staną się tuż przed powstaniem grzybów.
Grzyby są owocem grzyba. Dorastają i otwierają się, aby uwolnić zarodniki, które zasadniczo przypominają nasiona grzyba.
Zarodniki te opadają lub są przenoszone przez wiatr i zaczynają rosnąć gdzie indziej kolejna kolonia grzybni.
Czy grzyb to owoc?
Jeśli grzyby nie są biologicznie warzywami, to ma się rozumieć, że nie są też owocami, prawda?
Chociaż grzyby nie są technicznie owocem, w rzeczywistości są bliższe owocowi niż warzywu.
Grzyby, które znamy i kochamy, są w rzeczywistości maleńką częścią znacznie większej żywej, rosnącej części grzyba zwanej grzybnią, która rośnie pod ziemią lub w kłodach.
Grzyby, które widzisz, są reprodukcyjną częścią grzybów. Ich celem jest uprawa i rozprzestrzenianie reprodukcyjnych kawałków grzyba. Są to tak zwane zarodniki, które są zasadniczo nasionami grzyba.
W ten sposób grzyby są trochę jak owoce. Jedyna różnica polega na tym, że nie pochodzą one z roślin i nie wymagają zapylenia ani kwiatów, które zwykle są potrzebne do produkcji owoców w królestwie roślin.
Grzyby w kategoriach kulinarnych
Czy grzyby liczą się jako warzywa podczas gotowania? Kiedy patrzymy na grzyby w kuchni, są one uważane za warzywa ze względów praktycznych. Gotujemy grzyby na wiele sposobów, tak jak gotujemy warzywa.
Możemy odłożyć naukę na bok, jeśli chodzi o przygotowywanie jedzenia. Technicznie pomidory i papryka to także owoce, ale do celów kulinarnych zazwyczaj uważamy je za warzywa.
Kiedy próbujemy przygotować posiłek, o wiele ważniejsze jest to, jak coś smakuje, w przeciwieństwie do technicznych szczegółów jego biologii lub tego, jak się rozmnaża.
Chociaż grzyby są gotowane jak warzywa, są również świetnym substytutem mięsa ze względu na ich mięsistą konsystencję i pikantny smak.