Co zrobić z jedzeniem w lodówce gdy brak prądu?

Co zrobić z jedzeniem w lodówce gdy brak prądu?

Masz mało czasu na zaoszczędzenie jedzenia, zanim stanie się ono niebezpieczne do jedzenia, więc działaj szybko. Co robić, jak uratować żywność gdy lodówka nie chłodzi?

Awarie lodówek oraz brak prądu są jak hiszpańska inkwizycja – nikt się ich nie spodziewa – więc są szanse, że cię złapią, a ty masz tylko krótkie okno czasu, zanim jedzenie w zlikwidowanej lodówce straci zimność i stanie się niebezpieczne do jedzenia.

Brak prądu

W przypadku krótkotrwałych przerw w dostawie prądu, takich jak przerwy w dostawie prądu podczas burzy, najlepiej poczekać i ograniczyć otwieranie lodówki do minimum, mając nadzieję, że zasilanie zostanie przywrócone, zanim jedzenie się nagrzeje. Wrzucenie worka lodu do lodówki również nie zaszkodzi. Pamiętaj jednak, że temperatura wewnątrz lodówki zacznie rosnąć, gdy tylko przestanie działać. Więc jeśli wiesz, że stoisz w obliczu przedłużającej się przerwy w dostawie prądu lub całkowitej awarii lodówki, musisz działać szybko.

Znajdź alternatywę

Gdy Twoja lodówka nie działa, potrzebujesz alternatywnego miejsca do przechowywania żywności w chłodzie. Ale możesz też skorzystać z zamrażarki. W zasadzie jest to po prostu duża “lodówka” z niższą temperaturą.

Worki z lodem

Na razie zostaw wszystko w lodówce — nawet bez zasilania będzie to najlepsze miejsce na jedzenie, dopóki nie wrócisz. 

Jeśli jest to awaria obejmująca całe miasto, pospiesz się – sąsiedzi prawdopodobnie będą mieli te pomysły, co Ty.

Jeśli jesteś daleko od sklepów, weź kilka dodatkowych toreb i trzymaj je w wannie, aby uzupełnić lód w lodówce, gdy się topi. Tak, stopi się również w Twojej wannie, ale powinieneś mieć wystarczająco dużo, aby uzupełnić lodówkę raz lub dwa, zanim będziesz musiał kupić więcej.

Kostki lodu

Ustal, jakie jedzenie zachować lub wyrzucić

Istnieje prawdopodobieństwo, że w lodówce będzie więcej niż zmieści się w lodówce, więc musisz nadać priorytet jej zawartości.

  1. Rzeczy, które nie wymagają lodówki Napoje bezalkoholowe, chleb, jajka lub bezmleczne przyprawy itp. Włóż je do szafki, aż wrócisz do pracy. Możesz zostawić je w lodówce, ale nie, jeśli chcesz je za zamkniętymi drzwiami (powinieneś zostawić uchylone drzwi lodówki, gdy jest wyłączona, aby uniknąć nieprzyjemnych zapachów). 
  2. Rzeczy, które wymagają lodówki, ale są dość bezpieczne Owoce i warzywa, twarde sery, świeży makaron i trochę resztek. To wszystko powinno znaleźć się w twoim awaryjnym chłodnym sklepie. 
  3. Rzeczy, które należy przechowywać w lodówce bardzo ostrożnie Surowe owoce morza i mięso, nabiał, miękkie sery itp. To najbardziej ryzykowne rzeczy w lodówce, jeśli się rozgrzeją, ale są też najdroższe. Masz trzy opcje: 
  • Zjedz to natychmiast. 
  • Wyrzuć to. 
  • Przechowuj go w lodówce awaryjnej, ale bądź bardzo świadomy, aby trzymać go w najchłodniejszym regionie i jedz jak najszybciej.

Zapakuj lodówkę

Po ustaleniu, co przechowywać w lodówce, musisz ją sprawnie zapakować. Zacznij od warstwy lodu na spodzie, następnie warstwy żywności z zamrażarki, następnie warstwy świeżej żywności, kolejnej warstwy produktów z zamrażarki i tak dalej. (I pamiętaj, aby zapieczętować wszystko w wodoszczelnych pojemnikach lub torbach, aby nie zalały wodą.)

Gdy jedzenie zostanie bezpiecznie ułożone w stos, przykryj je dużą warstwą lodu (jeśli to możliwe, całkowicie napełnij chłodziarkę lodem) i szczelnie zamknij pokrywkę.

Spróbuj ograniczyć częstotliwość otwierania lodówki, ale nie zapomnij uzupełnić lodu, gdy się topi. Konieczne może być również spuszczenie części wody z roztopionego topienia, aby uniknąć nasiąkania wodą.