Tryfobia test

Tryfobia test

Jakiś czas temu pisaliśmy na temat trypofobii. Generalnie trypofobia nie jest zabawna. Przynajmniej nie dla cierpiących jak ja. Możesz przeczytać tutaj, skąd bierze się „strach przed dziurami” i jak go przezwyciężyć. Ten artykuł jest rozwinięciem tematu, który już poruszaliśmy. Odsyłam do wcześniejszego tekstu trypofobia fobia przed dziurami.

Jeszcze kilka lat temu nie wiedziałem nawet, że istnieje oficjalny termin na moje „zaburzenie”. Myślałem, że jestem po prostu totalnym bananem. Ale potem przypadkowo natknąłem się na jedno z tych paskudnych zdjęć trypofobii w Internecie i wiedziałem: nie jestem sam. Alleluja.

A ty? Czy reagujesz na nagromadzenie (nie)regularnych dziur lub wybrzuszeń w przedmiotach ożywionych i nieożywionych silnym uczuciem strachu lub obrzydzenia? W takim razie gratulacje i witaj w klubie trypofobicznym!

Chcesz wiedzieć, co dokładnie jest z tobą nie tak? W moim sprawozdaniu z doświadczeń z wielkiego cierpienia z małymi dziurami staram się jak najlepiej wyjaśnić to zjawisko – tak, aby koleżanki w końcu przestały się śmiać, bo choć wędruję samotnie ciemnymi przejściami podziemnymi, denerwuję się, gdy widzę brokuły.

Przede wszystkim chcę wyjaśnić, że trypofobia nie odnosi się do normalnych dziur. Dziurki od guzików, nozdrza, pączki , pestki awokado czy ser szwajcarski nie wywołują we mnie instynktu. Chodzi bardziej o wzory otworów niż tylko o otwory. Małe struktury, które powtarzają się w nieskończoność, tak że traci się orientację. Dla mnie ta utrata kontroli jest jedną z podstawowych cech trypofobii.

Zobacz też: terapia skoncentrowana na rozwiązaniach.

Również ważne: kropki, dziury lub pasemka pojawiają się w miejscach, w których się ich nie spodziewasz. Zwłaszcza w naturze. Uporządkowane struktury wydają mi się tutaj nie na miejscu i są niezwykle irytujące. Często to jedzenie wyzwala moją trypofobię – gorzką dla mnie jako smakosza.

Trypofobia test nr1.

Oto kilka przykładów trypofobii z życia codziennego:

  • Brokuły i kalafior 
  • (wydrążone) granat
  • (obgryziona) kukurydza na kolbie
  • kawior
  • toffi
  • Rdzenie ogórka, papryki
  • bulwa czosnku (w poprzek)
  • Makaron (w poprzek)
  • maliny i jeżyny
  • zielone nasiona na truskawkach
  • W środku figi i marakuja
  • rogalik na pół
  • Przyssawki kalmarów
  • Skórka z udka kurczaka
  • Jagody w cieście
  • Budyń z nasion chia
  • Otwory powietrzne w naleśnikach, cieście drożdżowym lub musie
  • Bąbelki w piance mlecznej lub kawie

Nawet gdy idę, co jakiś czas doznaję szoku, gdy odkrywam pęknięcia w ziemi, gdzie błoto nierówno wyschło. Poza tym wiele roślin to dla mnie horror. Nie tylko kapsułki kwiatu lotosu, które powszechnie uważane są za wzór trypofobii, ale także słoneczniki. Słoneczniki! Małe otwory, w których nasiona siedzą w główce kwiatu?

Objawy trypofobii: strach czy wstręt?

Wzory koronek budzą we mnie takie obrzydzenie, że mogłabym zwymiotować. Czasami moje krążenie też słabnie. Zdarzyło mi się to na wystawie sztuki, na której jakiś bohater rozrzucił miksturę czarnych plastrów miodu w każdym rogu pokoju. Musiałem wyjść na świeże powietrze.

Oprócz obrzydzenia te objawy są typowe dla trypofobii:

  • mdłości
  • mdłości
  • duszność
  • swędzący
  • zawroty głowy
  • częstoskurcz
  • gęsia skórka

Trypofobia test nr2.

Nadal nie jesteś pewien, czy masz trypofobię, czy po prostu chcesz zobaczyć naprawdę obrzydliwe zdjęcia z dziurami? Oto obowiązkowa seria zdjęć – posortowana od miękkich zdjęć trypofobii po twarde kalibry. Bądź ze sobą szczery i przestań klikać, jeśli zauważysz objawy, takie jak zawroty głowy.