Percebe są uważane za jeden z najbardziej unikalnych i rzadkich gatunków skorupiaków dostępnych na rynku. Wyróżnia je bardzo specyficzny kształt i sprawia, że są rozpoznawalne, nawet jeśli niewielu zna ich smak, ponieważ bardzo trudno je znaleźć na sprzedaż. Ale dowiedzmy się więcej o tym bardzo rzadkim skorupiaku.
Percebes: czym są i skąd pochodzą
Percebes są szeroko rozpowszechnione głównie w Galicji i Portugalii , żyją przywierając do skał, gdzie żywią się planktonem i jajami. Łapią je Perceberos, rybacy, którzy uzbrojeni w noże na linienie przeczesują skały Oceanu Atlantyckiego w poszukiwaniu tego rzadkiego przysmaku.
Sama rzadkość występowania Percebes determinuje ich koszt, który często sięga 500 zł za kilogram i co bardzo utrudnia znalezienie tego skorupiaka na naszych stołach.
Percebes: smak i charakterystyka
Percebes mają intensywny aromat i bardzo delikatny smak przypominający krewetki, nawet jeśli konsystencja jest bardziej zbliżona do skorupiaków. W przeciwieństwie do innych skorupiaków, Percebe ma niską zawartość cholesterolu, ale wysoką zawartość wapnia, żelaza i jodu.
Percebes: jak są gotowane
Najlepszym sposobem na przygotowanie Percebes jest gotowanie ich w osolonej wodzie , aż osiągną wystarczająco miękką konsystencję, aby umożliwić ich umycie i wyciągnięcie części jadalnej, czyli miękkiej części znajdującej się wewnątrz nóg. W Hiszpanii Percebes towarzyszy sos aioli, zrobiony z oliwy z oliwek, cytryny i czosnku.