Percebes: czym są i jak je jeść

Percebes: czym są i jak je jeść

Percebe są uważane za jeden z najbardziej unikalnych i rzadkich gatunków skorupiaków dostępnych na rynku. Wyróżnia je bardzo specyficzny kształt i sprawia, że ​​są rozpoznawalne, nawet jeśli niewielu zna ich smak, ponieważ bardzo trudno je znaleźć na sprzedaż. Ale dowiedzmy się więcej o tym bardzo rzadkim skorupiaku.

Percebes: czym są i skąd pochodzą

Percebe są szeroko rozpowszechnione głównie w Galicji i Portugalii , żyją przywierając do skał, gdzie żywią się planktonem i jajami. Łapią je Perceberos, rybacy, którzy uzbrojeni w noże na linienie przeczesują skały Oceanu Atlantyckiego w poszukiwaniu tego rzadkiego przysmaku.

Sama rzadkość występowania Percebes determinuje ich koszt, który często sięga 500 zł za kilogram i co bardzo utrudnia znalezienie tego skorupiaka na naszych stołach.

Percebes: smak i charakterystyka

Percebes mają intensywny aromat i bardzo delikatny smak przypominający krewetki, nawet jeśli konsystencja jest bardziej zbliżona do skorupiaków. W przeciwieństwie do innych skorupiaków, Percebe ma niską zawartość cholesterolu, ale wysoką zawartość wapnia, żelaza i jodu.

Percebes: jak są gotowane

Najlepszym sposobem na przygotowanie Percebes jest gotowanie ich w osolonej wodzie , aż osiągną wystarczająco miękką konsystencję, aby umożliwić ich umycie i wyciągnięcie części jadalnej, czyli miękkiej części znajdującej się wewnątrz nóg. W Hiszpanii Percebes towarzyszy sos aioli, zrobiony z oliwy z oliwek, cytryny i czosnku.

ggooggllee

Ggooggllee - notoryczny użytkownik google.

Post Comment