Wino ryżowe a ocet winny z wina ryżowego – jakie są różnice

Wino ryżowe a ocet winny z wina ryżowego – jakie są różnice

Wino ryżowe, ocet ryżowy, ocet ryżowy, ocet ryżowy z przyprawami: powiedz to trzy razy szybko. Choć produkty te brzmią dość podobnie, nie można ich wszystkich używać zamiennie i należy pamiętać o pewnych istotnych rozróżnieniach.

Podobieństwa wino ryżowe a ocet ryżowy

Porozmawiajmy najpierw o podobieństwach: ocet ryżowy i ocet winny ryżowy to ta sama rzecz. Wszystkie octu ryżowego jest wykonana przez fermentacji cukrów z ryżu do alkoholu, takich jak wino, a następnie dalszej fermentacji wina do kwasu octowego. Jeśli więc przepis wymaga octu winnego ryżowego, a Ty kupiłeś ocet ryżowy (lub odwrotnie), możesz być pewien, że jedyną różnicą jest napis na etykiecie. Ocet ryżowy to raczej łagodny, lekko słodki ocet, który dobrze sprawdza się w dressingach do sałatek i sosach do maczania, dodając im blasku. W azjatyckich sklepach spożywczych często można znaleźć odmiany wykonane z różnych rodzajów ryżu: ryżu brązowego, czarnego ryżu glutinous i czerwonego ryżu drożdżowego, z których każdy oferuje inny profil smakowy.

Ocet ryżowy do sushi. Gdzie kupić ocet ryżowy lidl oraz w sieci sklepów biedronka mają go w ofercie. Dobrze miesza się go z olejem sezamowym tak jak i ocet winny.
Ocet ryżowy do sushi. Gdzie kupić ocet ryżowy lidl oraz biedronka mają go w ofercie.

Wraz z cukrem i solą, ocet ryżowy jest również powszechnie używany do aromatyzowania ryżu do sushi. Z tego powodu istnieje również coś, co nazywa się przyprawionym octem ryżowym, który jest po prostu octem ryżowym, który został przyprawiony dodatkowym cukrem i solą. Jeśli samodzielnie przygotowujesz sushi, możesz pominąć etap doprawiania i stosować ocet ryżowy z przyprawami do wszystkiego, do czego użyłbyś zwykłego octu ryżowego. Ale doprawiony ocet ryżowy nie jest tak naprawdę konieczny; jeśli gotujesz według smaku, lepiej jest doprawić zwykły ocet ryżowy, aby uzyskać właściwą równowagę.

wino ryżowe
Znane wino ryżowe

Podobnie jak ocet ryżowy, wino ryżowe jest również wytwarzane ze sfermentowanego ryżu, ale powstaje w wyniku fermentacji parzonego ryżu glutinous, a nie osadu ryżowego lub sake, który jest używany do produkcji octu ryżowego. Istnieją dziesiątki różnych win ryżowych pochodzących z całej Azji. Kilka z nich można często spotkać: Shaoxing, chińskie wino ryżowe o karmelowym kolorze, używane do przyrządzania pikantnych potraw, takich jak pijany kurczak; mirin, słodkie japońskie wino ryżowe używane jako glazura do owoców morza i w sosie teriyaki; i oczywiście sake, najsłynniejsze wino ryżowe, wytwarzane ze zmielonego ryżu, wody i grzyba zwanego koji. Sake stanowi miły dodatek do marynaty na bazie soi, a także służy jako dobry płyn do gotowania na parze lub bulion do dań z owoców morza. Chociaż bądźmy szczerzy: prawdopodobnie najlepiej smakuje, gdy jest zarezerwowane do picia.

Ocet ryżowy

Ocet ryżowy to rodzaj octu, który producenci wytwarzają ze sfermentowanego ryżu.

Zazwyczaj producenci fermentują ryż do alkoholu, a następnie kwasu octowego do produkcji octu.

Ocet ryżowy i ocet z wina ryżowego to te same rzeczy, ale wino ryżowe to inny produkt, który ludzie piją jako napój alkoholowy.

Popularny składnik dań kuchni azjatyckiej, ludzie używają octu ryżowego do robienia sushi, marynowanych warzyw i sosów do sałatek.

Kolor i smak octu ryżowego może się różnić w zależności od jego pochodzenia i metod przygotowania.

Jeśli przepis wymaga octu ryżowego, a dana osoba nie ma go w swojej spiżarni, może skorzystać z alternatywy. Poniżej napiszemy czym zastąpić ocet ryżowy. Oczywiście najlepiej go kupić, ale nie zawsze jest to możliwe.

Ocet ryżowy gdzie kupić

Gdzie kupić ocet ryżowy. Oczywiście najtaniej w internecie (jeśli kupujesz większą ilość, albo załapiesz się na darmową przesyłkę). Osobiście najczęściej ocet ryżowy kupuję w taki sposób. Szukam na ceneo: tutaj link do ofert z octem ryżowym na ceneo.
Druga opcja to zakup w sklepie stacjonarnym. Ocet ryżowy można kupić w  Tesco, Carrefour, Biedronce i Auchan.

Czym zastąpić ocet ryżowy

Istnieje wiele substytutów octu ryżowego, które ludzie mogą już mieć w kuchni lub kupić na rynku lub w sklepie ze zdrową żywnością.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest powszechnie dostępny w sklepach spożywczych i może być odpowiednim substytutem octu ryżowego. Ma lekko słodki i owocowy smak, który może stanowić uzupełnienie wielu przepisów.

Ocet jabłkowy gdzie kupić

Tak samo jak z octem ryżowym ocet jabłkowy kupuję przez internet. Szukam najlepszej oferty na ceneo: tutaj link do ofert.
Ocet jabłkowy można bez problemu kupić także w biedronce. Dodam, że ocet jabłkowy biedronka ma dość dobrej jakości.

Ocet winny

Ocet winny może stanowić odpowiedni substytut octu ryżowego, zwłaszcza w sosach do sałatek.

Ocet ryżowy ma słodszy smak, więc dodanie ćwierć łyżeczki cukru na łyżkę octu, którą ktoś wymienia, może pasować do niektórych przepisów.

Ocet winny jest szczególnie odpowiedni do dressingów do sałatek i warzyw, a także ma pewne potencjalne korzyści zdrowotne.