Lodówka na napoje, czyli dlaczego Twój bar będzie działał lepiej, gdy ją kupisz?

Lodówka na napoje, czyli dlaczego Twój bar będzie działał lepiej, gdy ją kupisz?

Słowo bar jest zdecydowanie bardziej pojemne niż jedna z jego definicji – punkt gastronomiczny serwujący przede wszystkim napoje alkoholowe i przekąski. Bar może znajdować się w restauracji hotelowej lub innej jadłodajni i zawsze będzie działał lepiej, przynosząc większe profity, zaspokajając potrzeby gości, gdy pojawią się w nim lodówki do napojów. Dlaczego? Sprawdź!

Lodówka na napoje wzbudza pragnienie!

Mowa tutaj oczywiście o lodówkach, które stoją w widocznym miejscu i mają przeszklone drzwi. Dlaczego to tak ważne? Klient, który przychodzi do restauracji, baru, bistra czy innego punktu gastronomicznego, w którym obecny jest klasyczny bar z kontuarem, z pewnością zwróci uwagę na lodówki barowe. Czasem będzie wiedział, który napój zechce zamówić, czasem to sam widok napojów pozwoli mu szybciej podjąć decyzję.

Trzeba pamiętać, że nie każdy klient wie, czego chce, jaki rodzaj piwa, wina, napoju gazowanego w danej chwili będzie odpowiadał mu najbardziej. Jednak gdy zobaczy je wyeksponowane za pomocą lodówki do piwa czy lodówki na alkohol w ogóle, szybciej wybierze ulubiony trunek, o który nie wiedziałby, że jest dostępny w ofercie, gdyby go nie zobaczył. Lodówka na napoje nie służy bynajmniej nachalnej reklamie konkretnych napojów. Wręcz przeciwnie – ma pomagać klientom w wybieraniu tych, których naprawdę chcą wypić lub spróbować.

Jest to jeden z powodów, dla których warto zaopatrzyć swój bar w lodówkę na napoje. Nie jedyny, oczywiście, bo lodówka czy też chłodziarka do napojów ma również inną ważną funkcję – chłodzi. Dlaczego to tak ważne?

Lodówka na napoje poprawia ich smak!

Czy istnieją miłośnicy ciepłego piwa? Oczywiście, istnieją, jednak są w zdecydowanej mniejszości, a większość piwoszy preferuje ten trunek wtedy, gdy jest odpowiednio schłodzony. Niska temperatura napoju sprawia, w większości przypadków, że nabiera on nieco innych, zdaniem wielu konsumentów, lepszych smakowo właściwości.

Co ciekawe – schłodzone napoje są wybierane przez gości nie tylko wtedy, gdy żar leje się z nieba latem. Chłodne piwo, wino, napoje gazowane czy soki są wybierane przez różnych ludzi o różnych porach roku, nawet zimą. Gdy zima nadejdzie, warto nieco podnieść temperaturę chłodzenia, by nie doprowadzić do obniżenia odporności gości, a wtedy problemy z gardłem z pewnością nie wystąpią.

Wygląd napojów i ich smak to bardzo istotne z punktu widzenia konsumenta kwestie. Można by rzec – kluczowe. Jest jeszcze inna, nieco odrębna, ale nie mniej ważna kwestia, związana z przechowywaniem niektórych rodzajów napojów. Jaka?

Lodówka na napoje wydłuża ich przydatność do spożycia!

Chłód, niska temperatura i mroźne środowisko to idealny klimat dla większości napojów o średniej lub krótkiej przydatności do spożycia. Niepasteryzowane piwo, mleko do drinków typu white russian, soki – te wszystkie napitki będą zachowywać swoje właściwości dłużej w lodówce na napoje. Warto więc rozważyć zakup nawet nie jednej (mini lodówka na napoje do małego baru), ale kilku, w tym większych chłodziarek na napoje.

Te przeszklone będą pełnić funkcję chłodzącą i estetyczną – zachęcać klientów do wyboru określonych rodzajów napojów wystawionych w witrynach. Te większe, zamknięte i nieprzeszklone staną się bardzo wygodnym sprzętem do przechowywania dużych ilości napojów i alkoholi.

Czy bar, restauracja lub bistro będą działać sprawniej, gdy pojawią się w nich lodówki barowe? Bez dwóch zdań! Wystarczy kupić odpowiedni sprzęt, a ruch w barze z pewnością stanie się bardziej intensywny!