Jak otworzyć ostrygę

Jak otworzyć ostrygę

Usuwanie wymaga trochę praktyki, ale jeśli będziesz się trzymać poniższych punktów to nabierzesz wprawy. Być może nigdy nie będziesz tak szybki w otwieraniu ostryg i ich jedzeniu, jak codzienni pasjonaci ostryg.. ale będziesz wystarczająco szybki, aby otworzyć jeden lub dwa tuziny ostryg w domu bez większych problemów.

Zobacz inny artykuł: jak otworzyć wino bez korkociągu.

Jak otworzyć ostrygi

Krok 1: Skonfiguruj swoje miejsce pracy i zorientuj się w swojej ostrydze

Lubię, gdy moje ostrygi są ładne i zimne, więc napełniam dużą miskę lodowatą wodą i zanurzam je w niej. W ten sposób pozostaną schłodzone bez względu na to, ile czasu zajmie wyrzucenie ich wszystkich.

Następnie złóż czysty ręcznik kuchenny wzdłuż na trzy części. Będziesz go używać do usztywniania ostrygi podczas obierania i ochrony dłoni przed przypadkowym ześlizgnięciem się noża.

Jeśli całkowicie usuwasz ostrygi z muszli, napełnij średnią miskę kruszonym lodem, posyp ją solą i włóż do niej nieco mniejszą miskę. To tutaj upuścisz ostrygi bez muszli i ich likier; Podłoże z solonego lodu pomaga utrzymać wszystko w wyjątkowo zimnym. Jeśli zostawiasz je na pół-skorupce, wypełnij półmisek lub blachę do pieczenia gruboziarnistą solą lub kruszonym lodem, aby je ustabilizować.

Upewnij się też, że tuż obok masz kosz na śmieci lub dużą miskę do zbierania zużytych muszli.

Teraz złap swoją pierwszą ostrygę i spójrz na nią. Jedna z jego dwóch muszli będzie miała brzuch, a druga będzie płaska. Brzuch jest na dole, a płaski na górze. W przypadku niektórych odmian ostryg może być nieco trudniej odróżnić, ale w większości przypadków łatwo je zauważyć.

Krok 2: Umieść ostrygę w ręczniku

Połóż ostrygowy brzuch w dół na złożonym ręczniku. Jeśli jesteś praworęczny, ustaw ostrygę tak, aby jej zawias (tam, gdzie muszle zbiegają się razem) był skierowany w prawo; jeśli jesteś leworęczny, będziesz chciał skierować ten zawias w lewo.

Teraz złóż ręcznik na ostrydze tak, aby odsłonić tylko zawias, i połóż niedominującą rękę na górze, aby utrzymać ją stabilnie. Spróbuj zwinąć złożony ręcznik przed ręką – jeśli nóż do ostryg się ześlizgnie, ten ręcznik jest jedyną rzeczą, która zapobiega ukłuciu dłoni, więc upewnij się, że cię chroni.

Krok 3: Umieść końcówkę noża ostrygowego w zawiasie

Wbij nóż do ostryg w zawias. To jest część, która wymaga praktyki. Jak wspinacz szukający uchwytu, próbujesz znaleźć idealne miejsce w zawiasie, w którym nóż może uzyskać pewną dźwignię. Nie chcesz zbyt mocno naciskać nożem — nie chodzi o wciskanie go między łuski. Zamiast tego chodzi o finezję: poruszaj nożem, aż poczujesz, że możesz wywierać nacisk na górną i dolną skorupę jednocześnie, przekręcając i podważając nóż.

Krok 4: Przekręć i podważ

Gdy poczujesz, że czubek noża jest solidnie osadzony, poruszaj nożem do ostryg w górę i w dół, jednocześnie obracając go i obracając: szukasz odpowiedniego ruchu i pozycji, aby zdjąć górną skorupę od dołu za pomocą wścibski ruch. Dociśnij zawias w taki sposób, aby utrzymać nóż w nim solidnie i nie naciskaj mocniej. Ponownie, nie chodzi o brutalną siłę.

Jeśli nie masz szczęścia, może być konieczna zmiana położenia czubka noża. W końcu dostaniesz idealną pozycję i, pop , usłyszysz i poczujesz plon ostryg. Im więcej praktyki zdobędziesz, tym łatwiej będzie znaleźć najlepsze miejsce.

Krok 5: Obróć ostrze noża, aby jeszcze bardziej oddzielić górną skorupę od dołu

Gdy muszle pękną, zwykle będziesz mieć bardzo wąski otwór — ostryga mogła utracić zdolność całkowitego zamknięcia muszli, ale nadal nie otwiera się szeroko. Przekręć więc nóż tak, aby szeroka płaszczyzna ostrza jeszcze bardziej rozrywała łuski.

Krok 6: Oczyść ostrze

Powinieneś dobrze wyszorować ostrygi przed opróżnianiem, ale w zawiasach może być jeszcze trochę błota. Nie chcesz rozprowadzać tego błota na swojej ładnej, świeżej ostrydze, więc wyjmij nóż i zetrzyj ręczniiem. Gdy nóż będzie czysty, możesz wrócić do wkładania go do ostrygi.

Krok 7: Przetnij mięśnie

Wewnątrz ostrygi znajduje się mięsień, który łączy się z górną i dolną muszlą, i to ten mięsień używa do otwierania i zamykania muszli. Rozrywając muszle, wyrządziłeś wystarczająco dużo uszkodzeń mięśniom, że nie są one już w stanie mocno zamknąć muszli, ale ona wciąż tam jest i nadal działa jako łącznik między górną i dolną muszlą. Musisz to odciąć.

Nie będziesz mógł tego zobaczyć, ponieważ muszle nadal będą zbyt blisko siebie, więc musisz to zrobić na wyczucie. Zaczynając od końca zawiasu, przesuń ostrze po ostrydze, trzymając je tak płasko, jak to tylko możliwe, przy górnej skorupie. Około dwie trzecie drogi jest tam, gdzie znajduje się mięsień, więc po prostu przesuń nóż w poprzek, aż go uderzysz i przetniesz.

Po przecięciu mięśnia powinieneś być w stanie ściągnąć górną skorupę. Użyj noża, aby uwolnić wszelkie mięso ostryg, które wciąż przylega do górnej skorupy, starając się jak najlepiej nie uszkodzić ostrygi.

Krok 8: Wyrzuć górną skorupę i sprawdź ostrygę

Pozbądź się tej górnej skorupy, bo już z tym skończyłeś. Teraz spójrz na swoją ostrygę. Powinien wyglądać klarownie i świeżo, z dużą ilością płynu wokół niego. Powąchaj i wyrzuć każdą ostrygę, która choć trochę śmierdzi. (Jeśli twoje źródło jest dobre, powinno to być dość rzadkie.)

Sprawdź również ostrygę pod kątem fragmentów skorupy, które dostały się na nią po otwarciu, szczególnie w pobliżu zawiasu. Użyj końcówki czystego noża do ostryg, aby je wyrzucić. Możesz także, w rzadkich przypadkach, znaleźć kraba ostrygowego – malutkiego kraba o miękkiej skorupie – ukrywającego się tam. To nie jest nienormalne i nie ma się czym martwić. Wyrzuć kraba i zachowaj ostrygę, która nadal doskonale nadaje się do jedzenia.

Uważaj, aby nie przewrócić ostrygi i nie stracić całego alkoholu, gdy się z nią obchodzisz.

Krok 9: Uwolnij ostrygę z dolnej skorupy

Ostatnim krokiem jest wsunięcie noża pod ostrygę, odcinając mięsień od dolnej skorupy. (W przeciwnym razie nie wsunie się prosto do twoich ust, do których skierowałaby się na twoim miejscu). Popchnij ostrygę dookoła, aby upewnić się, że jest całkowicie wolna w muszli.

Teraz połóż go na przygotowanym półmisku, jeśli jesz je na pół skorupce. Lub włóż ostrygę i jej alkohol do miski na lodzie i wyrzuć dolną skorupkę. Chwyć następną ostrygę i powtórz.

ggooggllee

Ggooggllee - notoryczny użytkownik google.