Potrawy wielkanocne w nowoczesnych aranżacjach. Tych musisz spróbować!

Potrawy wielkanocne w nowoczesnych aranżacjach. Tych musisz spróbować!

Już niebawem Wielkanoc. Jej nieodłącznymi elementami są tradycyjne dania, bez których nie wyobrażamy sobie świątecznego stołu. Większość z nas z utęsknieniem czeka na wielkanocny stół zastawiony daniami na bazie jajek, pętami białej kiełbasy, żurkiem oraz wielkanocnym mazurkiem. Choć potrawy wielkanocne przygotowane w tradycyjnym stylu z pewnością są pyszne, czasem potrzeba powiewu świeżości. W tym roku zaskocz gości potrawami w nowoczesnym stylu. Warto wzbogacić wielkanocne menu o wiosenne warzywa, połączyć na pierwszy rzut oka nietypowe składniki, a tradycyjne smaki uzupełnić kulinarnymi nowinkami. Chcemy Ci przedstawić nasze koncepcje na nowoczesne śniadanie wielkanocne, oryginalne zupy, w tym żurek w niecodziennej odsłonie. Podzielimy się nietypowymi pomysłami na białą kiełbasę, jajka faszerowane oraz kilka wyjątkowych deserów. Nawet jeśli bardzo cenisz tradycyjne przepisy, to jesteśmy przekonani, że nasze propozycje przypadną do gustu Tobie i Twoim gościom.

Czy warto rezygnować z tradycyjnych potraw wielkanocnych?

Nie musisz rezygnować z typowych świątecznych dań, by sprawić, by na wielkanocnym stole było nie tylko nowocześnie, ale i smacznie. Najlepiej połączyć to, co najlepsze w tradycji, z tym, co nowoczesne i oryginalne. W polskich domach stół wielkanocny bez faszerowanych jaj to dość ryzykowny pomysł, jednak może zamiast nakładać do nich szynkę czy pieczarki, warto przygotować nadzienie z suszonych pomidorów bądź awokado?

Inną wielkanocną potrawą, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny obiad, jest żurek. To danie również można zmodyfikować w taki sposób, by z jednej strony przypominało zupę serwowaną kiedyś przez babcię, ale jednocześnie było lżejsze.

Wielu z nas zależy na tym, by w czasie świąt pozostać wiernym tradycyjnym przepisom. Jednak mnogość nowych, ciekawych receptur oraz produktów kusi szczególnie osoby lubiące eksperymenty w kuchni. Zachęcamy więc do skomponowania klasycznych wielkanocnych potraw w nowej odsłonie! Wskażemy też, co będzie przydatne w ich przyrządzeniu.

Wielkanocne śniadanie – o czym pamiętać?

Organizując śniadanie wielkanocne, warto pamiętać o tym, że najważniejsi są zasiadający przy świątecznym stole ludzie. Dlatego zadbaj, by poczuli się komfortowo. Twoi gości mają różne preferencje kulinarne, a czasem są na specjalnej diecie. Dlatego menu powinno być zarówno nowoczesne, jak i zróżnicowane, tak by każdy znalazł coś dla siebie.

Na szczęście przepisy na Wielkanoc nie kończą się na jajkach, a mazurek wielkanocny można przygotować także w wersji wegańskiej. Nowoczesne dania wielkanocne, które chcemy zaproponować, wpasują się w gusta fanów tradycyjnych smaków oraz gościom ceniącym oryginale smaki.

Planując wielkanocne śniadanie, dobrze zaopatrzyć się nie tylko w dobrej jakości różnorodne składniki, ale także przydatne w kuchni akcesoria. Czas świąt sprzyja wiosennym porządkom, więc może być to dobry czas na przegląd naczyń i sprzętów do gotowania. Przy przygotowaniu nadchodzących świąt warto zwrócić uwagę na komplety garnków, w których przyrządzisz wszystkie zaplanowane świąteczne posiłki – od wielkanocnego śniadania aż po świąteczne ciasta. Być może te, które znajdują się w Twojej kuchni czasy świetności mają już za sobą
i warto pomyśleć o kupnie nowych?

Innym ważnym elementem śniadania wielkanocnego w nowoczesnej odsłonie jest oprawa stołu. Zadbaj o estetykę naczyń, czysty obrus i ciekawe dekoracje. Nawet najsmaczniejsze i pięknie prezentujące się danie nie będzie wyglądało korzystnie na podniszczonych półmiskach. Nowoczesne potrawy wielkanocne warto podać na geometrycznych talerzach, a na świątecznym stole niech zagoszczą rośliny. Świetna propozycja to las w słoiku albo sezonowe kwiaty.

Nowoczesne potrawy wielkanocne – nasze propozycje!

W czasie Wielkanocy najbardziej celebrowanym posiłkiem jest oczywiście śniadanie. Oto kilka propozycji na ten posiłek, tym razem w nowoczesnym stylu:

  • na świątecznym stole nadal królują jajka faszerowane, jednak zamiast tradycyjnego nadzienia spróbuj musu z łososiapast na bazie twarożku, a także awokado
  • smażona biała kiełbasa z suszonymi pomidorami – najlepiej żeby patelnia, na której przyrządzasz danie, miała nieprzywieralną powłokę. Sprawdź patelnie Florina.pl. Znajdziesz tam duży wybór patelni wszystkie rodzaje kuchenek
  • pasztet z ciecierzycy – zamiast tradycyjnego mięsnego pasztetu do pieczywa zaserwuj gościom roślinny pasztet z dodatkiem suszonych śliwek oraz żurawiny, które dodadzą mu świątecznego charakteru. Zamiast owoców świetnie sprawdzą się również suszone pomidory lub włoszczyzna.

Po sycącym śniadaniu i wiosennym spacerze pora na wielkanocny obiad nieco różniący się od tradycyjnych potraw wielkanocnych:

  • wegański żurek z tofu – choć w wielu polskich domach ta tradycyjna zupa bez dodatku jajek i mięsa wydaje się dość ryzykownym pomysłem, taka wersja może okazać się ciekawą, odświeżającą odmianą
  • zamiast tradycyjnej pieczeni rzymskiej z jajkiem wypróbuj przepis na schab zapiekany w sosie z pora – z pewnością zachwycisz nim gości. W przygotowaniu tej potrawy niezbędne będzie zaopatrzenie się w naczynia do zapiekania.
  • warto zadbać też o sałatki. Aby nadać jej wiosenny charakter przygotuj sałatkę z nowalijek i podaj do niej dip z rzodkiewki.

Czas na wielkanocny deser! Podobno jest na niego oddzielny żołądek, więc po dwudaniowym obiedzie powinno się znaleźć miejsce na:

  • wielkanocny mazurek z pistacjami. Na polskich stołach najczęściej króluje – nomen omen – mazurek królewski z masą kajmakową. Warto nieco odświeżyć przepis
    na to ciasto, przygotowując do niego masę z orzechów pistacji i serka mascarpone przełamaną nieco kwaśnymi owocami, np. malinami czy porzeczkami
  • sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów w czasie świąt wielkanocnych.
    W wersji odświeżonej na tegoroczne święta zachęcamy do wypróbowania popularnego ostatnio przepisu na sernik w stylu nowojorskim z hibiskusem
  • osoby na diecie wegańskiej nie muszą rezygnować ani z deseru, ani z sernika – a właściwie jagielnika. To ciasto na bazie kaszy jaglanej, które świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie nowoczesnego menu wielkanocnego.

Dzięki tym potrawom połączysz tradycyjne smaki z nowoczesnością i sprawisz, że tegoroczna Wielkanoc będzie inna niż wszystkie inne.